Història


L’Encantada de Font-rubí.

Font-rubí té màgia...Una màgia que encanta. No us ho creieu? Doncs llegiu aquesta història.

Eren festes a Font-rubí i el veïnat ballava a l’era de Can Fàbregues, al bell mig del poble. De Can Fàbregues n’eren filles tres formoses joves, les quals dansaven tot fruint de la celebració. Enmig de la festa va aparèixer el capellà, portant el viàtic, seguit de tres escolanets tocant la campaneta per anunciar la gravetat d’un veí. De sobte, els músics – en veure’l – varen aturar-se i tothom es va agenollar davant els auxilis espirituals; tothom excepte una de les filles de la hisenda, la qual va continuar dansant i dansant... En aquells moments i entre la sorpresa dels presents per tal gosadia, es va sentir una veu celestial i fonda que li deia: “ Romandràs condemnada per sempre a viure en forma de serp entre les runes del castell. Només podràs sortir a mitjanit, el dia de Sant Joan, per anar a rentar-te la roba a la font de Llinars” .

S’explica que l’Encantada, durant la nit de Sant Joan, se la pot veure estenent roba blanca o dirigint-se a rentar la roba a la font, tot il·luminant-se amb un fanalet vermell. Diuen, també, que l’encanteri no es desfarà mentre quedin descendents de Can Fàbregues.

I si l’encanteri va venir del cel o va ser cosa de bruixes o dels moros que la van convertir en una serp, la qual continua tancada dins una cova molt a prop dels màgics paratges per on transcorre la cursa i, que s’abraonarà damunt de qui es decideixi a conquistar-la... no ho sabem del cert.

Però no patiu, falten molts dies perquè arribi Sant Joan i la muntanya, el dia 24 de Març del 2019, us espera amb els braços oberts!

Adaptat per Montse Civill.